winogrono


Winogrona w Polsce
Maj 21, 2009, 7:01 pm
Filed under: winogrona | Tagi: ,

Narazie odsyłam do sadzonki winorośli.

Za jakiś czas obszerne posty o winogronach.

Chciałbym polecić super książkę: “101odmianwinorśli douprawy wpolsce”
Poniżej kilka zdań z tej wspaniałem książki o winorślach.

W Polsce za czasów Chrobrego uprawą winorośli zajmowali się głównie księża, a zwłaszcza zakonnicy. W tym okresie, zwłaszcza w okolicach Poznania, Wrocławia i Gniezna oraz innych stolic biskupich i opactw, znane są liczne miejscowości o nazwach wywodzących się od winorośli (Winiary, Winna Góra, Winogrady, Winniki, Winnica itp.). Od czasów Kazimierza Wielkiego zaczęto częściej uprawiać winorośl nad Wisłą. Uprawa winorośli rozpowszechniła się najbardziej w czasach Jagiellonów – w wiekach XV i XVI. Winnice w dolinie Wisły oraz w całej południowej części kraju i na Rusi Czerwonej były tak rozległe, że według świadectwa współczesnych kronikarzy wino z Polski wywożono za granicę. Uprawa winorośli wzdłuż południowych ścian budynków znana była wtedy w całej ówczesnej Polsce, prócz jej północno-wschodnich kresów. Nawet na Litwie uprawiano winorośl pod murami albo pod szklanymi daszkami. Jednak w miarę pogarszania się warunków klimatycznych w wiekach XVII i XVIII (tak zwana mała epoka lodowa) oraz ze względu na poprawę stosunków komunikacyjnych i handlowych oraz obfitszego importu win zagranicznych, nie najlepszej jakości wina krajowe już nie mogły zadowolić konsumentów i uprawa winorośli zaczęła upadać.

Obszarami, z których wywodzi się większość odmian deserowych wielkooowocowych, są mahometańskie kraje Bliskiego Wschodu. Mahomet bowiem zabronił wyznawcom Allaha picia wina, więc owoce winorośli były spożywane na surowo lub suszone, jako rodzynki (owoce beznasienne).

W wiekach XVII i XVIII w Anglii, a później w Belgii i Holandii zaczęła się bardzo pomyślnie rozwijać szklarniowa uprawa winorośli deserowych. Dbano przy tym nie tylko o ilość, ale także o jakość produkcji. Rekordowej wielkości grona wyprodukowane w Anglii miały masę 12 i 13 kg. We Francji uprawiano winorośl pod murami. W pobliżu Fontainebleau w wiosce Thomery istnieje winnica o powierzchni około 125 ha, pocięta siatką murów o długości 250 km. W Polsce jedną z najstarszych winnic oszklonych jest istniejąca dotychczas winnica w Gołuchowie założona w 1878 roku. Zachecam też do odwiedzenia winogrona. Metody prowadzenia tej winnicy opisane w roku 1902 przez A. Kubaszewskiego są tak aktualne, że rozdziały poświęcone winorośli w jego podręczniku – Sad jako źródło dochodu – jeszcze dziś mogą być pomocne w uprawie winorośli. Były tam uprawiane takie odmiany (pełny ich spis udało się bodaj w całości odtworzyć), jak: Alfons Lavallee (Ribier), Gros Colman (Dodrelabi), Malaga (Dabouki), Black Alicante, Buckland Sweetwater, Frankentha!, Muscat of Alexandria, Chrupka Złota, Chrupka Różowa, Chrupka Viberta, Muscat OHone!, Golden Champion, Gros Dore, Trebbiano i inne. W pierwszych 30 latach wieku XX, w związku z łatwością sprowadzania winogron z zagranicy, odchudzanie szklarniowa uprawa winorośli miała coraz . mniejsze znaczenie i przestała się rozwijać. Obecnie od około roku 1970 uprawa winorośli pod osłonami i pod szkłem wysokim odzyskała znów znaczenie i zaczęła szybko się rozwijać, gdyż nie wymaga koniecznie ogrzewania, a przez wiele lat do Polski sprowadzano niewiele winogron z zagranicy. Wobec zmiany warunków polityki ekonomicznej uprawa szklarniowa znów jest ograniczona.

About these ads

Dodaj komentarz so far
Dodaj komentarz



Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s



Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: